Cele trei pentru Canada

Type 26 Global Combat Ship

Programul canadian care prevede (Canadian Surface Combatant – CSC) constuctia a 15 fregate a ajuns in faza in care s-au depus deja (pe 20 iulie) ofertele.

Fara a intra prea mult in amanunte, trebuie mentionat ca, oricine ar castiga, compania canadiana Irving Shipbuilding va fi contractorul principal. Suma pusa pe masa de guvern este una enorma, intre 55 si 60 de miliarde de dolari canadieni, o suma in euro cuprinsa intre 35,6 si 39 miliarde de euro…

Cam 2,3 miliarde de euro per nava! Si nu discutam aici de nave dezvoltate de la zero (proiecte noi), toate trei fiind ori deja in activitate, ori in faza de constructie.

Trecand peste suma, cele trei oferte acceptate apartin urmatoarelor companii:

  • BAE Systems, alaturi de Lockheed Martin, CAE, MDA, L3 Technologies si Ultra Electronics, cu Type 26 Global Combat Ship, proiect ce tocmai a castigat in Australia (9 nave – 22 miliarde euro, 2,45 miliarde per nava);
  • Alion Science and Technology si Damen, cu fregata olandeza din clasa “De Zeven Provinciën”;
  • Navantia, cu fregata F 105 (varianta F 100 “Álvaro de Bazán” oferita atat Australiei cat si Canadei).

De remarcat ca deocamdata F 100 a celor de la Navantia este poate cea mai bine vanduta fregata vestica,  “Hobart”-class australiene avand la baza fregata spanioala, “Fridtjof Nansen”- class norvegiene cu cinci nave. Unul dintre cele mai reusite proiecte de nave militare din Europa.

“De Zeven Provinciën”

Canadienii au mai avut o oferta, mult mai redusa ca pret, de la Fincantieri, compania europeana oferind fregatele din clasa FREMM  la un pret fix de “doar” 25,6 miliarde de euro. Din pacate, pe motive tehnice, oferta a fost respinsa (a fost depusa prea tarziu).

Guvernul canadian ar trebui sa anunte castigatorul pana la sfarsitul acestui an, constructia efectiva a navelor urmand sa demareze in prima parte a anului 2020.

Navantia F 100

Daca suma alocata intregului program va da cu virgula, cu 2,3 miliarde de euro iti poti construi un portavion mai mic, trebuie sa spunem ca – cel mai probabil – canadienii folosesc acelasi sistem precum australienii, ei anuntand costul intregului program, inclusiv costurile cu navele pe durata de exploatare prognozata.

In privinta celor trei nave oferite, Type 26 este o fregata ultramoderna proiectata special pentru lupta impotriva submarinelor, desi nava este una multirol, putand duce lupta impotriva tintelor aeriene si navale fara nici o problema.

“De Zeven Provinciën”, specializata pe razboiul anti-aerian, nava de comanda, in timp ce F 105 nu cred ca mai are nevoie de nici o prezentare: multirol, Aegis etc.

GeorgeGMT

The post Cele trei pentru Canada appeared first on Romania Military.

Cititi mai departe articolul pe: Cele trei pentru Canada

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!