Cum încearcă Statele Unite și Rusia să-și protejeze propriile economii și ce compromisuri sunt dispuse să facă

Când a fost scrisă Carta Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în 1947, un delegat olandez a atras atenția asupra clauzei securității esențiale care ar putea fi folosită ca pretext pentru partizanii protecționismului. Se în­tâmplă acum, cu Rusia și Statele Unite ale Americii în prim-plan.

Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

La recentul summit G7 din Quebec și de­parte de camerele de luat vederi, premierul canadian, Justin Trudeau, se tot gân­dea cum să îi explice președintelui american, Donald Trump, că schimburile comerciale dintre cele două țări nu au cum să fie o amenințare la… securita­tea națională a SUA. A găsit rapid un ar­gument – baza aeriană de la Bagotville. „De ce e Bagotville acolo unde e? Pentru a proteja topitoriile de aluminiu cu care erau construite avioanele ameri­cane în Al Doilea Război Mondial“. Ce a urmat am văzut cu toții, mesaj fără efect. Trump a rămas în paradigma cu care ne-a obișnuit deja – aceea de a fi mai prietenos cu inamicii Americii de­cât cu aliații ei tradiționali.

O posibilă explicație a acestui comportament ține de viziunea lui despre lume: pentru el, libertatea de acțiune se subordonează securității naționale. În plus, pare să-l energizeze interacțiunea cu lideri istorici precum Kim Jong Un, Xi Jinping sau Vladimir Putin. Nu este deloc încântat să facă zilnic efortul de a menține alianțele. Se simte captiv în păienjenișul relațiilor tradiționale cu țări precum Canada, Mexic, Germania, Franța sau Marea Britanie.

FOTO: Guliver / Getty Images

PRECEDENTUL. Cel mai bun exemplu că nu îi plac încurcăturile este poziția SUA față de un litigiu comercial între Ucraina și Rusia care se derulează extrem de lent via Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Rusia invocă propria „securitate esențială“ pentru a susține că OMC nu are nicio calitate să intervină împotriva sa. Canada și UE, printre alții, susțin însă că securitatea esențială nu ar trebui să fie un cec în alb pentru Rusia care să-i permită să se poarte cum vrea împotriva Ucrainei.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cititi mai departe articolul pe: Cum încearcă Statele Unite și Rusia să-și protejeze propriile economii și ce compromisuri sunt dispuse să facă

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!