Erdogan: Mossad-ul implicat în organizarea referendumului din Kurdistanul

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sugerează că serviciile de informații israeliene Mossad fost implicate în organizarea controversatului referendum privind independența Kurdistanului irakian.

Potrivit timesofisrael.com, Erdogan a criticat faptul că etnicii kurzi din Irak au sărbătorit referendumul cu steaguri israeliene în mână, Erdogan a declarat: ”Aceasta arată un lucru, această administrație are o istorie comună cu Mossad-ul, ei avansează mână în mână”.

Israelul susţine un stat kurd

În timp ce scrutinul a fost larg criticat pe plan internațional, Israelul este singura țară care s-a pronunțat în mod public în favoarea unui stat kurd independent.
”Vă dați seama ce-ați făcut ? Doar Israelul vă susține” , a adăugat Erdogan, adresându-se liderilor kurzi irakieni în cadrul unui discurs televizat rostit la Erzurum (Est).

La referendumul inițiat de către președintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, majoritatea masivă a kurzilor au votat în favoarea independenței regiunii.
Ankara, partener comercial important al Kurdistanului, se opune ferm înființării unui stat kurd la frontiera sa, de teamă ca nu cumva aceasta să-i atragă și pe kurzii separatiști care duc o mișcare de insurgență în sud-estul Turciei.

Timesofisrael.com noteză că, în ciuda legăturilor bune în domeniul schimburilor de informaţii şi în domeniul securităţii militare, relaţiile diplomatice ale Israelului cu Turcia s-au răcit în perioada administraţiei Erdogan ajungând la un punct negativ când trupele israeliene au descins pe o navă cu ajutoare pentru Gaza ucigând în schimbul de focuri nouă turci.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!