Europarlamentarii recomandă includerea în proiectul Codului audiovizualului prevederi ce ţin de lupta împotriva propagandei

Sursa: Canal2.md

Europarlamentarii recomandă includerea în proiectul Codului audiovizualului prevederi ce ţin de lupta împotriva propagandei și de combaterea știrilor false. La inițiativa partenerilor externi, la Parlamentul European a avut loc o dezbatere la care au participat deputații din comisia parlamentară cultură și mass-media, reprezentanți ai presei, ai societății civile și experți media.

Europarlamentarul Victor Boștinaru a apreciat munca depusă la proiectul Codului audiovizualului, care a fost realizat cu sprijin european.

„Proiectul ia în considerare experiența altor țări, care se confruntă cu propaganda rusă, și ține cont și de efectele secundare ale războiului hibrid”, a menţionat europarlamentarul, Victor Boștinaru.

Europarlamentarii au subliniat pericolul uriaș cu care se confruntă țările vizate de propaganda rusă prin intermediul știrilor false.

„E o mare responsabilitate să combatem știrile false, pentru că toți știm cât de greu e să acționezi împotriva manipulării”, a spus europarlamentarul, Norica Nicolai.

Deputații moldoveni invitați la dezbatere au menţionat că problema este cunoscută și că se caută soluții în acest sens.

„Problema propagandei este una care preocupă toată Europa, dar aici trebuie să găsim un echilibru între libertatea de exprimare și asigurarea securității spațiului informațional”, a afirmat membrul comisiei cultură şi mass-media, Corneliu Mihalache.

Reprezentanții societății civile au recunoscut nevoia adaptării legislației audiovizuale și au avut o serie de sugestii la conținutul noului cod. Specialiștii media au vorbit despre problemele ridicate de retransmisia programelor de radio și televiziune din Rusia.

„În Moldova am identificat 11 moduri în care Federația Rusă acționează și încearcă să influențeze societatea și procesul de luare a deciziilor”, a comunicat expertul media, Dumitru Țîra.

Proiectul Codului audiovizualului, care a fost votat în prima lectură în parlamentul de la Chişinău, transpune în legislaţia naţională directiva parlamentului european şi a Consiliului Uniunii Europene privind libertatea de exprimare şi accesul la servicii media audiovizuale. El va fi votat în lectura a doua după ce va fi discutat cu partenerii externi.

27thofjune2018-thenewaudiovisualcodeofmoldova img-20180627-wa0000 img-20180627-wa0001

Sursa: Canal2.md Europarlamentarii recomandă includerea în proiectul Codului audiovizualului prevederi ce ţin de lupta împotriva propagandei și de combaterea știrilor false. La inițiativa partenerilor externi, la Parlamentul European a avut loc o dezbatere la care au participat deputații din comisia parlamentară cultură și mass-media, reprezentanți ai presei, ai societății civile și experți media. Europarlamentarul Victor Boștinaru a apreciat munca depusă la proiectul Codului audiovizualului, care a fost realizat cu sprijin european. „Proiectul ia în considerare experiența altor țări, care se confruntă cu propaganda rusă, și ține cont și de efectele secundare ale războiului hibrid”, a menţionat europarlamentarul, Victor Boștinaru. Europarlamentarii au subliniat pericolul uriaș cu care se confruntă țările vizate de propaganda rusă prin intermediul știrilor false. „E o mare responsabilitate să combatem știrile false, pentru că toți știm cât de greu e să acționezi împotriva manipulării”, a spus europarlamentarul, Norica Nicolai. Deputații moldoveni invitați la dezbatere au menţionat că problema este cunoscută și că se caută soluții în acest sens. „Problema propagandei este una care preocupă toată Europa, dar aici trebuie să găsim un echilibru între libertatea de exprimare și asigurarea securității spațiului informațional”, a afirmat membrul comisiei cultură şi mass-media, Corneliu Mihalache. Reprezentanții societății civile au recunoscut nevoia adaptării legislației audiovizuale și au avut o serie de sugestii la conținutul noului cod. Specialiștii media au vorbit despre problemele ridicate de retransmisia programelor de radio și televiziune din Rusia. „În Moldova am identificat 11 moduri în care Federația Rusă acționează și încearcă să influențeze societatea și procesul de luare a deciziilor”, a comunicat expertul media, Dumitru Țîra. Proiectul Codului audiovizualului, care a fost votat în prima lectură în parlamentul de la Chişinău, transpune în legislaţia naţională directiva parlamentului european şi a Consiliului Uniunii Europene privind libertatea de exprimare şi accesul la servicii media audiovizuale. El va fi votat în lectura a doua după ce va fi discutat cu partenerii externi.   
Cititi mai departe articolul pe: Europarlamentarii recomandă includerea în proiectul Codului audiovizualului prevederi ce ţin de lupta împotriva propagandei

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!