Harvey Weinstein exclus din Academia americană de film

Academia americană de film care acordă prestigioasele premii Oscar a decis sâmbătă să-l excludă pe producătorul Harvey Weinstein, acuzat de hărțuire sexuală, agresiuni sau viol de aproximativ treizeci de femei, transmit agențiile internaționale de presă.

Consiliul de conducere al Academiei de Arte și Științe Cinematografice, format din 54 de membri, reunit de urgență, ”a votat (această decizie) cu mult peste majoritatea necesară de două treimi”, a anunțat instituția într-un comunicat.

”Nu numai că ne distanțăm de cineva care nu merită respectul colegilor săi, dar trimitem un mesaj pentru a spune că epoca ignoranței deliberate și a complicității rușinoase față de comportamente de agresiune sexuală și hărțuire la locul de muncă în industria noastră a luat sfârșit”, se spune în comunicat, citat de AFP.

O avalanșă de acuzații de hărțuire sexuală împotriva lui Weinstein a determinat Academia să convoace reuniunea de urgență la sediul acesteia din Beverly Hills, California. Decizia de excludere urmează după suspendarea lui Weinstein, miercuri, din Academia Britanică de Film și Televiziune și Arte (BAFTA).

Scandalul ce îl are în centru pe Weinstein, care a fost mult timp atotputernic la Hollywood, a izbucnit după apariția la 5 octombrie a unor anchete în The New Yorker și The New York Times ce au dezvăluit aceste acuzații în lanț despre agresiuni care datează din anii 1980.

Acuzaţii de viol

Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Lea Seydoux, Judith Godreche, Ashley Judd, Rosanna Arquette, printre multe altele, au rupt tăcerea privind un comportament care a dura de zeci de ani și părea cunoscut de aproape toată lumea la Hollywood, fără ca cineva să acționeze pentru a face să înceteze acțiunile celui pe care Meryl Streep îl supranumea cândva „Dumnezeu”. Acuzațiile de viol, venite din partea a cinci actrițe, sunt cele mai grave.

„Ceea ce este în discuție aici este o problemă profund tulburătoare care nu are loc în societatea noastră”, a spus Academia. „Consiliul de conducere (al Academiei) continuă să lucreze pentru a stabili standarde etice de comportament pe care toți membrii Academiei vor trebui să le exemplifice”.

Un reprezentant al lui Weinstein nu făcut niciun comentariu imediat după decizia Academiei americane de film, scrie Reuters, care adaugă că nu a reușit să confirme în mod independent niciuna dintre acuzații. Weinstein, în vârstă de 65 de ani, a negat că a avut relații sexuale fără consimțământ. Potrivit unor informații de presă, el ar fi plecat vineri din Los Angelesul într-un centru de reabilitare din Arizona.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!