MG-42, inca moderna?

Incepem cu un pic de istorie a legendarei MG42, atat de prolifica incat si americanii au incercat sa produca o versiune modificata T24 in calibrul .30-06 Springfield/ 7,62mmx63mm ( in locul folosirii munitiei standard germane 7,92x57mm), ceea ce i-a si creat probleme insurmontabile :

Versiunea actuala a MG-42, si anume MG3, este o arma operata de recul scurt, cu blocarea tijei portinchizatorului de catre rola de transport (“roller-locked bolt carrier”) iar tragerea se executa cu inchizator “deschis” (open bolt), acesta avand rolul de a alimenta si cartusul in camera (tija avand un extractor/ejector cu arc) in aceeasi miscare si apoi de a ii percuta capsa pentru tragere. Teava si extensia acesteia sunt aruncate inapoi la tragere, antrenand spre inapoi si tija percutorului prin coliziune, retragand si camasa acestuia, pentru ca apoi la lovirea bufferului de capat de cursa arcul si bara ejectoare sa arunce tubul golit. Pentru mai multe amanunte, videoclipul urmator – secventa de tragere a MG42 cu incetinitorul:

Utilizarea mecanismului “roller-locked bolt carrier” permite cadenta ridicata de tragere insa are ca si efect nedorita oscilarea armei si tendinta tevii de a se ridica. La MG-3 si SG 510 aceasta a fost corectata prin introducerea unei curse intarziate a mecanismului (sistemul ” roller-delayed blowback ” introdus prima oara la MG42V/MG45) si deci a efectului reculului, crescand acuratetea.

Mecanismul “roller-locked bolt carrier”

Si acum varianta mai moderna a MG-42 cal.7,62 NATO/MG1A1 vs zid:

MG74 – versiunea austriaca pentru 7,62x51mm NATO conceputa de Steyr Mannlicher si Beretta, cu cadenta redusa la 850lpm si selector cu pozitie foc-cu-foc, in tragere de pe trepied tripod Lafette:

Tripodul Lafette conceput pentru MG-42 este foarte avantajos in pozitie fixa, fiind echipat cu arcuri de absorbtie de recul si cu diferite tipuri de optica si permite tragerea si tintirea din pozitie acoperita, fara a expune tragatorul si restul echipei. In plus, picioarele au lungime ajustabila (cu ajutoeul unor segmente “Lafetteaufsatzstück”), putand fi prelungite si pentru mod antiaerian. Distanta maxima de tragere pe tripod era extinsa la 3,5km in tragere indirecta, iar tripodul permitea tragerea prin operare la distanta prin baleiere intr-un arc de cerc prestabilit. Un alt mod specific era “Tiefenfeuerautomat” care insemna alternarea rapida, pre-reglata, in foc automat a unor rafale scurte de 4-5 proiectile intre o pozitie indepartata (trepied inaltat) si una mai apropiata (trepied coborat).

Dezavantajul trepiedului, cantarind 20 kg, era ca trebuia carat de un soldat suplimentar, alaturi de cel care cara mitraliera, cel care ducea tevile de rezerva si cel care cara munitia.

Aici un MG-42 la foc “mic”:

Rheinmetall inca ofera mitraliera de uz general MG-3, o mitraliera adecvata folosirii pe vehicule, dar si pe post de mitraliera portabila, chiar si in versiunea cea mai usoara, de 9kg. In perioada celui de-al doilea razboi mondial, MG-42 era celebra ca avand o cadenta de tragere infioratoare, dubla fata de majoritatea celorlalte mitraliere existente. Din cauza acestei cadente, militarii germani erau instruiti sa traga rafale scurte pentru a nu termina prea rapid munitia, teava trebuia inlocuita la aproximativ 150 de lovituri trase in rafala, exista in grupa un carator de munitie suplimentara iar majoritatea militarilor care operau langa grupa de mitraliera transportau si munitie pentru MG42. Grupa specifica unei mitraliere MG-42 era compusa din 4 militari, insa in uz curent erau maxim 3.

Schema MG3

versiunea decupata a MG3

MG3, derivata inca in uz a MG42, este o arma cu tragere neselectabila (avand doar pozitiile activ/blocat datorita unui selector de tip cui in cruce), capacitatea de tragere foc-cu-foc sau rafale scurte depinzand de dexteritatea operatorului versus sensibilitatea tragaciului. Cadenta poate fi modificata instaland arcuri recuperatoare sau percutoare diferite. Frana de gura conica are rol de ascunzator de flacara dar si de frana de recul.

Teava cromata in lungime de 565mm si cu o masa de 1,8kg se poate inlocui rapid, dupa cateva sute de focuri trase in ritm sustinut, prin armare, eliberarea manerului tevii pe partea dreapta si rasucire, urmata de extragere prin scuturare sau tragere.

MG3 KWS cu tambur DM2 si optica

MG-3 stie sa foloseasca atat benzi continue DM1 cat si unele cu dezintegrare de tip DM6 sau M13, in lungimi de 50/100/120/250 de cartuse. Mitraliera nu poate primi incarcatoare de arma de asalt desi exista o dezvoltare de tambur cu capacitate de 120 de cartuse din partea H&K. O solutie de tambur din otel este DM2, gazduind benzi de tip DM1 cu capacitate de pana la 250 de cartuse.

 Ultima versiune a MG-3 este MG 3KWS (“Kampfwertsteigerung”/ “Combat improvement”), dezvoltata de Rheinmetall and Tactics Group.

Si tot MG3 KWS alimentata pe banda din tambur

Aceasta a primit sine standard MIL-STD-1913  montate deasupra, de la cutia mecanismelor si pana la aparatoarea alimentarii cu munitie. A mai primit pat ajustabil in lungime si inaltime cu suport pentru sprijinire la sol si buffer, un bipod ajustabil, un maner cu dubla functie carat/asalt si o noua curea pentru transport. Cutia mecanismelor poate fi vopsita in culori de camuflaj. Arma beneficiaza de un maner interschimbabil tip pistol cu comutator de foc automat/foc-cu-foc dar si de un mecanism de blocare chiar daca este ne-armata (uncocked). KWS mai este dotata si cu un mecanism de reducere a cadentei de la 1200lpm la 800 precum si un contor integrat in manerul-pistol pentru inregistrarea stresului mecanic.

Kitul de modernizare poate fi aplicat simplu, chiar si in cadrul operatiunilor de intretinere de rutina.

 

MG3 KWS – Rheinmetall

Varianta operata electric  RMG 7,62 destinata folosirii in turele teleoperate/ arma coaxiala pe vehicule la cererea Bundeswehr, include 2 tevi de rezerva care pot fi rotite electric telecomandat in 4 secunde in pozitia activa in caz de supraincalzire a celei curente, componentele necesare operarii la distanta fiind integrate din conceptie in sau pe arma izolata fata de factorii externi.

Design RMG 7,62

Arma RMG 7,62 este foarte fiabila, usor si sigur de folosit, iar nano-captuseala si materiale moderne de performanta ridicata ar trebui sa asigure o durata indelungata de folosire si solicitare scazuta a componentelor. Cadenta, selectabila, este in acesta configuratie de maxim 800 lovituri/minut.

Filmare din timpul testelor pentru RMG 7,62:

Un alt derivat este MG14z, o varianta cu 2 tevi a MG3 dezvoltata de catre Tactics Group Gmbh ca si alternativa ieftina la armele cu tevi rotative. Trepiedul cu cele 2 mitraliere cantareste 19,5 kg iar sistemul este capabil sa traga cu cadenta ajustabila intre 600 si 3000 lovituri/minut (adica maxim 1500 lovituri/min/gura de foc), avand integrat un contor electronic de tragere.

MG14z

Ca si modificari fata de MG-3 standard, de la care pastreaza cele 2 cutii ale mecanismelor, MG14Z are: tevi noi cu aparatori de disipatie termica redesenate, porturile de alimentare reproiectate, alimentare duala cu banda si ejectarea tuburilor golite spre in jos, un singur maner-pistol si un singur tragaci.

  MG14z, alte unghiuri

Reluam tabela de la articolul despre PKM Pecheneg:

 

Model Calibru (mm) Greutate (kg) Cadenta tragere (rpm)
PKM 7,62×54 7,5 650-750
FN Minimi 7,62 7,62×51 8,2 660-760
FN MAG 7,62×51 11,8 650-1000
IMI Negev NG7 7,62×51 7,6 850-1050
SS77 7,62×51 9,6 650-850
HK121 7,62×51 10,8-12 600-800
MG-3 7,62×51 10,5 1000-1200

In comparatie se observa ca MG 3 a celor de la Rheinmetall  (imediat dupa  HK121, care are o masa similara, chiar superioara la 10-12kg, in acelasi calibru) se detaseaza prin cadenta uluitoare (depasita de evolutia sa MG45, capabila de 1390 lovituri/minut si de derivatul MG-60, capabila de 1800 lovituri/minut si avand calibru NATO, 7,62x51mm), chiar si la mai bine de 70 de ani de la aparitia stramosului sau, MG-42. Interesant este ca MG-3 poate folosi atat munitie pe banda cat si standard NATO, inter-legata, cu dezintegrare.

Asa cara “norvegienii” de la ISAF un MG-3

Bundeswehr au dezvoltat si ei o accesorizare cu sine Picatinny pentru instalat optica pe MG3:  pachet Optik/Optronik pentru MG3 si MG3A:

Detalii sine in pachetul Bundeswehr

Si acum un pic despre urmasii, mai bine zis inlocuitorii deoarece nu sunt derivati din aceasta, si anume HK MG4 (5,56x45mm) si MG5 (MG4 cal. 7,62x51mm)…

Urmasul… HK121

HK 121 MG / MG-5 (adica un MG-4 rescalat pe calibrul 7,62×51mm NATO):

HK MG-4 (5,56×45mm NATO):

Daca noi vom decide sa inlocuim PKM-ul cu altceva sau sa-l evoluam cum au facut deja bulgarii si mai ales polonezii (UKM-2000), ramane de vazut, principalul atu al actualei arme fiind masa scazuta, fiind greu de egalat ca si mitraliera usoara. La acest aspect – categoria pana in 8kg, doar IWI Negew si FN Minimi ar putea sa-i faca concurenta.

Pentru cei care isi doresc o mitraliera de uz general, ceva mai grea dar cu alte atuuri, se poate crea o a doua nisa, unde MG3 este practic o referinta greu de egalat chiar si dupa 80 de ani de la aparitia primei variante.

o imagine clasica…

Avand in vedere si problemele de precizie cu care se confrunta MG5/HK121, este foarte probabil ca MG3 sa ramana semnificativ mai mult timp in uz in Bundeswehr, fara a pomeni restul de aproape 40 de natiuni care o folosesc.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.thefirearmblog.com/blog/2014/01/06/bundeswehr-mg3kws-upgrade-program/

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-romaneasca-rheinmetall-steyr-rs556

https://www.rumaniamilitary.ro/pkp-pecheneg-bullpup

https://www.rumaniamilitary.ro/iwi-negev

The post MG-42, inca moderna? appeared first on Romania Military.

Cititi mai departe articolul pe: MG-42, inca moderna?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!