Până la Craciun vor creşte toate preţurile

Previziunile analiştilor financiari sunt sumbre şi ei anticipează că un euro poate ajunge la sfârşitul anului la o valoare de 4,7 lei, cel mai mare curs din ultimii ani. A doua tranşă a accizei la combustibili va alimenta toate creşterile de preţuri. Preţul motorinei la pompă va trece de 5,7 lei iar vârful creşterilor de preţuri va fi în perioada Crăciunului.

Preţul la energie electrică va creşte cu peste 5% şi urmează şi o creştere a preţului la gaze. Accizele la carburanţi vor reveni la nivelul din anul 2016, când conţineau şi acea supraacciza de 7 eurocenţi pe litru.

Ca urmare a preţurilor mari la energie din această iarnă, factura consumatorilor casnici din Bucureşti alimentaţi în sistem de serviciu universal, adica marea majoritate, va creşte cu 11,6%. Cu toate acestea, ANRE a anunţat că factura finală la consumator nu ar trebui să crească cu mai mult de 8%.

Scumpiri carburanţi, energie electrică şi gaze

Octombrie aduce al doilea val de scumpiri ale carburanţilor, odată cu intrarea în vigoare a celei de-a doua etape de creştere a accizei, de 16 bani pe litru. Prima etapă a avut loc în data de 15 septembrie, când preţul benzinei şi al motorinei s-a majorat tot cu 16 bani. Scumpirile vin după ce Guvernul a decis să reintroducă supraacciza la carburanţi eliminată chiar de către acesta la începutul anului, motivând că România are printre cele mai mici preţuri ale carburanţilor din Europa.

Ultimele zile din luna septembrie au mai adus un lanţ de scumpiri. Pe de o parte, au avut de suferit românii care au credite în lei, care plătesc rate mai mari. În ultima săptămână, indicatorul Robor, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a ajuns la maxime istorice ale ultimilor doi ani. Asta înseamnă, automat, că se majorează dobânzile la aceste credite şi, implicit, şi pentru rate românii vor plăti mai mult. De asemenea, nici cei cu credite în euro nu au fost mai veseli. Asta pentru că leul a slăbit considerabil în faţa euro, moneda europeană fiind cotată în ultima săptămână din septembrie în jurul valorii de 4,59 lei. Asta a însemnat şi pentru ei tot rate mai mari.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!