Premierul interimar Nicolae Ciucă a primit cea mai înaltă distincţie SUA

Premierul interimar Nicolae Ciucă a primit cea mai înaltă distincţie SUA, decoraţie primită în istoria României şi de Regele Mihai I al României.

Realizator: Vedeţi deja pe ecran ce se întâmplă acum la Ambasada Statelor Unite. Premierul interimar, Nicolae Ciucă, urmează să primească o medalie, Legiunea de Merit, de la ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. La ceremonie participă şi preşedintele Klaus Iohannis, de asemenea şi fostul premier Ludovic Orban. Ca atare e aşteptat Ludovic Orban, fostul premier, să răspundă şi la chestiunile politice. Îl ascultăm pe ambasaor în aceste momente.

Alocuţiune Adrian Zuckerman

Adrian Zuckerman: Vă mulţumesc că v-aţi alăturat mie în această după-amiază, când am onoarea şi privilegiul de a acorda Legiunea de Merit a Statelor Unite, prietenului meu drag, premierului interimar Ciucă. Astăzi onorăm numeroasele realizări ale prim-ministrului Ciucă, premierului interimar Ciucă, din cei patru ani cât a ocupat funcţia de şef de Stat Major al Apărării României. De atunci, ştiţi, a devenit ministrul al apărării şi, cel mai recent, premier interimar. De asemenea, celebrăm şi relaţia noastră, parteneriatul nostru bilateral atât de solid şi statornic la care el a contribuit atât de mult. Devotamentul şi dedicarea ministrului Ciucă reprezintă un model pentru toţi cei care îşi slujesc ţările. Legiunea de Merit este cea mai înaltă distincţie pe care o acordă Statele Unite unei persoane care nu este cetăţean american, este dată pentru un comportament merituos de excepţie şi pentru realizări extraordinare. Domnule ministru Ciucă, dumneavoastră vă alăturaţi unui grup mic şi foarte distins de persoane care au primit această medalie. Din acest grup fac parte eroi, precum preşedintele Eisenhower şi Regele Mihai I al României. Meritaţi din plin să faceţi parte din acest grup. De când aţi fost ministru al apărării, ministrul Ciucă a întărit relaţia bilaterală dintre ţările noastre, încurajând colaborarea, loialitatea şi consistenţa. Relaţia continuă să fie marcată de respect mutual şi angajament solid pentru avansarea relaţiilor solide dintre ţările nostre. Sub conducerea ministrului Ciucă, România a căpătat capabilitatea de a se apăra singură, asemenea altor ţări membre NATO, de a-şi apăra integritatea teritorială. Ministrul Ciucă, de asemenea, a înţeles necisitatea unei economii puternice, importanţa unei apărări puternice şi duce mai departe promisiunea unei ţări cu o economie puternică, dezvoltând şi sectorul apărării.

O economie puternică înseamnă capacităţi de apărare puternice şi cu o economie puternică înseamnă că avem o Românie puternică, o Europă puternică şi securitate pentru generaţiile care vor veni. Pentru a menţine şi a păstra libertatea democraţiilor în faţa ameninţărilor Rusiei sau Chinei este foarte important ca economia să fie foarte puternică, dar la fel şi armata. Cel mai bun aliat pe care SUA îl pot avea este o ţară democratică, care este puternică din punct de vedere militar, dar şi economic, întărind relaţia economică dintre cele două ţări – acestea sunt nişte priorităţi cruciale. Sunt mândru de angajamentul României faţă de stabilitatea pe termen lung, concentrându-se atât pe dezvoltarea economică, cât şi pe partea militară. Premierul Ciucă a transformat strategia de apărare a României într-o forţă militară foarte puternică şi dezvoltată, în câteva luni România va primi, în foarte scurt timp va deveni primul aliat din Europa care va primi un sistem HYMARS – acesta este un lucru care ne reaminteşte de relaţia specială pe care ministrul Ciucă a cultivat-o între armata SUA şi cea a României. Încorporând sistemul HYMARS, sistemul de apărare al României, România asigură securitatea în regiunea Mării Negre. HYMARS este o garanţie pentru pace. Menţionăm aici elicopterele Black Hawk, mai multe echipamente militare, printre care şi sistemul de apărare antirachetă Patriot, un sistem foarte modern de apărare, care este menit să ţină departe ameninţările de graniţele României.

România este primul partener din Regiunea Mării Negre care să găzduiască un sistem antirachetă Patriot. Acesta reprezintă unul dintre cele mai importante scuturi ale Europei în faţa ameninţărilor şi o garanţie a păcii, a apărării şi modernizării României. Toate acestea sunt extrem de importante, România conduce în continuare exerciţii militare, iar resursele sunt bine gestionate. Eforturile colective ale României pe calea aerului, militară, cibernetică contribuie la îmbunătăţirea abilităţilor de extindere a securităţii pe flancul estic al NATO. Aceasta asigură un nivel ridicat de pregătire în faţa ameninţărilor neprevăzute. Pe 8 octombrie, anul acesta, ministrul Ciucă a călătorit la Washington DC, unde el şi secretarul apărării Mark Esper au semnat un pact pentru zece ani de cooperare în domeniul apărării între România şi SUA. Acest acord oficializează priorităţile strategice bilaterale şi stabileşte cadrul pentru construirea capabilităţilor şi pregătirii militare ale celor două naţiuni. Legăturile dintre ţările noastre nu au fost niciodată mai puternice. Pregătirea Armatei României şi capabilităţile vor continua să se dezvolte. SUA vor continua să sprijine modernizarea şi interoperabilitatea forţelor armate ale României şi vor continua să sprijine România în apărarea sa şi a aliaţilor în Regiunea Mării Negre. Aici includem rotaţia continuă a forţelor americane în România. SUA şi România sunt aliaţi devotaţi şi vor continua să consolideze capabilităţile şi pregătirea militară. Vom continua cooperarea în domeniul apărării, pentru a asigura pacea şi securitatea în Europa. SUA se angajează să stea umăr lângă umăr cu oamenii din România. Ministerul Apărării, sub conducerea premierului Ciucă, într-un semn de prietenie adevărată, a trimis o echipă medicală în Alabama, anul acesta, pentru asistenţă medicală în timpul pandemiei. Acest gest nu a fost şi nu va fi uitat de poporul american. România a rămas constant angajată detaşării de trupe şi resurse în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Mali, în lupta contra terorismului. Nu este nicio îndoială că România este un aliat adevărat al SUA. Ministrul Ciucă este întruchiparea perfectă a prieteniei noastre şi a parteneriatului nostru. Nu este de mirare că SUA i-au acordat acest premiu, unui om atât de devotat, militar profesionist şi om de stat. În numele preşedintelui Trump şi poporului american, aş dori să vă aduc sincere felicitări pentru realizările dumneavoastră, viziunea şi prietenia dumneavoastră. Vă mulţumesc! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Mesaj Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: Domnule ambasador Adrian Zuckerman, domnule Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar şi ministru al Apărării Naţionale, domnule Ludovic Orban, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, onoraţi membri ai Guvernului, stimaţi invitaţi, mă bucur să particip la această ceremonie în cadrul căreia domnului Nicolae Ciucă, prim-ministrul interimar şi ministrul al Apărării Naţionale, i se înmânează Legiunea de Merit, una dintre cele mai înalte şi prestigioase decoraţii pe care Statele Unite ale Americii le conferă cetăţenilor străini. Doamnelor şi domnilor, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon de bază al politicii externe a României, pentru promovarea intereselor fundamentale ale ţării noastre în spiritul continuităţii şi predictibilităţii. Salut progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în punerea în practică a viziunii noastre comune, a unui Parteneriat Strategic extins, durabil, dinamic şi profund ancorat în valorile euroatlantice, capabil să răspundă nevoii de gestionare a riscurilor şi ameninţărilor cu care ne confruntăm.

Apărarea şi securitatea, comerţul, investiţiile şi securitatea energetică, democraţia, statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, ca şi educaţia, ştiinţa, cercetarea şi tehnologia sunt paliere definitorii pe care Parteneriatul nostru se dezvoltă permanent.

Mai mult, în contextul dificil al actualei pandemii, România a menţinut un dialog continuu cu Administraţia Statelor Unite ale Americii şi am identificat împreună căi eficiente de cooperare pentru gestionarea şi atenuarea efectelor generate de acest teribil virus.

Apreciem în mod deosebit cooperarea în domeniul înzestrării pentru apărare cu corporaţii din Statele Unite ale Americii, care este benefică modernizării armatei noastre. Statul român menţine ca obiectiv major extinderea şi aprofundarea cooperării bilaterale în viitor. Există premise excelente pentru aprofundarea cooperării pe toate planurile, de la cel al apărării până la domeniul economic în sens larg, incluzând aici evident zona energiei şi a infrastructurii.

Domnule Nicolae Ciucă, vă felicit pentru realizările obţinute în perioada exercitării funcţiei de şef al Statului Major al Apărării. Decoraţia care vă este acordată astăzi reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-aţi avut în dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii. Acordul politic încheiat în anul 2015 ne-a permis să asigurăm 2% din PIB pentru finanţarea Apărării, începând cu 2017, respectând astfel deciziile asumate în cadrul NATO.

Armata României şi-a dus şi continuă să îşi aducă o contribuţie importantă la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Armata va avea un rol esenţial în coordonarea şi derularea campaniei de vaccinare împotriva acestei maladii, campanie care va debuta nu peste mult timp.

Vă felicit, domnule general în rezervă Nicolae Ciucă, şi vă doresc putere de muncă, satisfacţii atât în plan profesional, cât şi în plan personal şi multă sănătate!
Întrucât se apropie sărbătorile de iarnă, daţi-mi voie să vă urez tuturor Sărbători Fericite!

Alocuţiune Ludovic Orban

Ludovic Orban: Excelenţa Voastră domnule preşedinte al României, Klaus Iohannis, Excelenţa Voastră domnule ambasador Adrian Zuckerman, gazda noastră, domnule prim-ministru interimar Nicolae Ciucă şi ministru al apărării, doamnelor şi domnilor miniştri şi conducători ai instituţiilor statului, mă bucur să particip la această ceremonia de acordare a decoraţiei Legion of Merit domnului Ciucă, prim-ministru interimar şi ministru al apărării. Văd în aceasta o confirmare a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, dar şi a succesului eforturilor susţinute depuse de autorităţile româneşti, de noi toţi cei aflaţi aici pentru consolidarea securităţii şi a prosperităţii noastre comune. Cred că toate acţiunile noastre au dovedit că România este un prieten adevărat al Statelor Unite al Americii, un partener de nădejde, capabil să-şi asume obligaţiile şi jertfele, să nu uităm niciodată, necesare protejării intereselor şi mai ales a valorilor noastre comune. Vreau să depun mărturie personală cu priviare la modul în care domnul ministru Nicolae Ciucă a contribuit cu dedicaţie la eforturile României, ale guvernului pe care l-am condus, de întărire constantă a securităţii naţionale, în strânsă colaborare cu partenerii noştri strategici din Statele Unite ale Americii. Fie că vorbim de securitate regională, de proiectele strategice vitale pentru interesele noastre euroatlantice sau de combatere a efectelor pandemiei, am avut în domnul ministru Ciucă un sprijin de nădejde, dedicat servirii intereselor fundamentale ale ţării şi ale cetăţenilor români. Doamnelor şi domnilor, cu toţii am avut un an dificil, marcat de provocări, care fără nicio urmă de retorică sunt într-adevărr istorice şi care au testat solidaritatea şi rezistenţa noastră în faţa unor provocări fără precedent. Convingerea mea este că, dincolo de unele mici ezitări inerente situţiei imprevizibile, de o complexitate excepţională, cu care ne-am confrutnat şi încă ne confruntăm, am reuşit să ne achităm de obligaţiile pe care le-am avut faţă de cetăţenii români şi faţă de viitorul României, iar aici am avut un sprijin de nepreţuit în Ministerul Apărării, în domnul ministru Ciucă şi în Armata Română. Închei prin a adresa felicitările mele din toată inima domnului ministru Nicoale Ciucă pentru primirea acestei înalte decoraţii militare din partea Statelor Unite ale Americii, cea mai înaltă decoraţie care poate fi acordată unui cetăţean care nu este cetăţean al Statelor Unite ale Americii. Şi vreau să mulţumesc, de asemenea, prietenilor noştri americani pentru dedicaţia lor în slujba cauzei comune.Vă mulţumesc!

-: Preşedintele Statelor Unite ale Americii, autorizat prin legea adoptată de Congres la data de 20 iulie 1942, acordă distincţia Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) domnului general Nicolae Ionel Ciucă. Forţele Armate ale României, România, în semn de recunoaştere a meritelor sale excepţionale din timpul exercităţii mandatului de şef al Statului Major al Apărării în perioada ianuarie 2015-decembrie 2019. Sprijinul şi implicarea domnului general Ciucă în relaţia bilaterală dintre România şi Statele Unite ale Americii au avut drept rezultat extinderea cooperării în domeniile operaţiunilor instruirii şi interoperabilităţii dintre Forţele Armate ale României şi Forţele Armate ale Statelor Unite, consolidând, astfel, în mod semnificativ Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi Alianţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Angajamentul său faţă de relaţia bilaterală a jucat un rol esenţial în dislocarea primului sistem de apărare antirachetă Aegis Ashore al Statelor Unite în Europa. În acelaşi timp, domnul general Ciucă a menţinut angajamentul de nezdruncinat al României faţă de Misiunea Resolute Support din Afganistan a Alianţei, prin creşterea constantă a efectivelor militare dislocate, plasând România pe locul 4 în topul statelor care au contribuit cu forţe armate la această misiune. De asemenea, viziunea strategică a domnului general Ciucă a impulsionat programe semnificative de modernizare militară, care au inclus înfiinţarea primului comandament întrunit pentru operaţiuni speciale, primului comandament al apărării cibernetice din România şi achiziţionarea primei escadrile de aeronave F-16 de către România. În ultima instanţă, prin exercitarea actului de comandă, domnul general Ciucă a contribuit într-o măsură vitală la promovarea aderării timpurii a României la angajamentul de la Summitul NATO din Ţara Galilor din 2016, prin asumarea obligaţiei de a aloca 2% din Produsul Intern Brut al României cheltuielilor pentru apărare în perioada 2017-2026. Ca parte a acestui angajament, România a contribuit cu aproape 1,8 miliarde de dolari la achiziţionarea unor sisteme moderne de rachete sol-aer Patriot şi de rachete de artilerie cu o mobilitate ridicată. Eforturile extraordinar, calităţile de lider şi de iniţiativă personală ieşite din comun ale domnului general Ciucă stau drept mărturie excepţională pentru activitatea sa, a Forţelor Armate ale României şi ţării sale.

Mesaj Nicolae-Ionel Ciucă

Nicolae-Ionel Ciucă: Excelenţa Voastră, domnule preşedinte al României, domnule preşedinte al PNL, distinşi membri ai Guvernului, domnule general-locotenent şef al Statului Major al Apărării, distinşi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, dragi invitaţi, este o onoare pentru mine să primesc această înaltă distincţie.

Fiecare dintre noi, militari sau civili, în instituţiile în care ne desfăşurăm activitatea suntem în slujba cetăţeanului, în slujba ţării şi distincţia acordată astăzi este o recunoaştere a meritelor întregului personal al Armatei României, o recunoaştere a muncii susţinute a tuturor. Eu sunt astăzi aici doar reprezentantul celor care şi-au dăruit cele mai preţioase bunuri: timpul, sănătatea şi chiar viaţa pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate de ţară.

Niciun comandant, oricât de bun ar fi, nu poate câştiga o luptă fără a avea alături de el o armată puternică. Pentru cei care poartă uniforma militară, munca de echipă este foarte importantă şi vreau şi pe această cale să aduc mulţumiri camarazilor mei, parte dintre ei prezenţi astăzi în sală, ceilalţi aflaţi la datorie, în ţară şi în teatrele de operaţii, şi să-i asigur de respect şi consideraţie pe măsură.

În activitatea mea, am pus întotdeauna pe primul loc binele structurii şi instituţiei din care am făcut parte. Am acţionat permanent pentru promovarea şi susţinerea acestora şi am convingerea că aceasta este singura cale pentru atingerea obiectivelor proprii şi instituţionale, fiind totodată garanţia unei percepţii reale inclusiv în mediul multinaţional.

Pentru că am vorbit de mediul multinaţional, trebuie să subliniez că acesta a avut un impact foarte mare în procesul de transformare şi modernizare a Armatei României. Iar pentru mine, îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, alături de militarii americani, au constituit un moment în care am înţeles că trebuie să fim mândri de noi pentru că suntem profesionişti şi dăruiţi în îndeplinirea misiunilor, că avem potenţial şi că trebuie să-l punem în valoare printr-un efort de voinţă şi ambiţie, elemente care trebuie transmise din generaţie în generaţie.

Nu mă gândeam atunci că voi ajunge şef al Apărării sau că, într-o zi, peste ani, voi fi onorat cu cea mai înaltă distincţie americană pe care o poate primi un militar străin. Cu siguranţă, însă, întrega mea carieră a fost influenţată de experienţa pe care am trăit-o acolo, în linia întâi, cu militarii români şi aliaţii noştri din SUA, cărora le sunt recunoscător pentru că împreună am acumulat o mare parte din experienţa necesară transformării şi modernizării Armatei României.

SUA au susţinut permanent România şi Armata pe drumul dificil al atingerii standardelor specifice NATO. Parteneriatul strategic dintre ţările noastre este unul dintre pilonii pe care se bazează apărarea ţării noastre. A contribuit semnificativ la dezvoltarea forţelor armate. Ştiu ce simbolizează Legiunea de Merit, dar consider încă o dată că ea reprezintă o recunoaştere a muncii de echipă, a tututor celor cu care am lucrat de-a lungul timpului, şi lor li se cuvine în egală măsură meritul atribuirii acestei medalii.

Pentru sprijinul permanent şi robust pe care îl arătaţi ţării noastre, vă mulţumesc, domnule ambasador Adrian Zuckerman, iar pentru onoarea de a primi această medalie vă mulţumesc în numele întregului personal al Armatei României! Vă mulţumesc, de asemenea, domnule preşedinte, pentru onoarea de a fi participat la acest eveniment şi, de asemenea, vă mulţumesc tuturor pentru că v-aţi făcut timp să fiţi alături de Armata Română la acest eveniment! Vă mulţumesc! Am onoarea să vă salut!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*