Rusia ingrijorata de atitudinea SUA fata de Iran si Coreea de Nord

Rusia este „extrem de îngrijorată” de afirmaţiile preşedintelui american, Donald Trump, ce au pus sub semnul întrebării acordul nuclear cu Iranul şi suspectează că însuşi Washingtonul ar fi încălcat un important acord de control al armelor, a declarat ministrul de externe, Serghei Lavrov. Declaraţiile, făcute de Lavrov reporterilor ruşi de la sediul ONU din New York şi publicate de ministerul pe care acesta îl conduce, ilustrează divergenţa profundă de opinii între Washington şi Moscova, într-o varietate de probleme, şi dificultatea demersurilor de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale.

Adresându-se Adunării Generale a ONU, marţi, Trump a spus că acordul din 2015 dintre Iran şi şase puteri mondiale, vizând reducerea programului său nuclear, în schimbul relaxării sancţiunilor economice, este „o ruşine pentru Statele Unite”. Lavrov, a cărui ţară este una dintre semnatarele acordului, a spus că Rusia este în complet dezacord cu această poziţie. „Este extrem de îngrijorător. Vom apăra acest document, acest consens, care a fost întâmpinat cu uşurare de întreaga comunitate internaţională şi a consolidat, cu adevărat, atât securitatea regională, cât şi cea internaţională”, a spus Lavrov.

Ameninţăeile lui Donald Trump

Nici ameninţarea lui Trump, făcută în timpul aceluiaşi discurs, de a „distruge complet” Coreea de Nord dacă Washingtonul va fi nevoit să se apere pe sine sau pe aliaţii săi, nu a fost pe placul Rusiei, care are o frontieră comună cu Phenianul şi consideră că negocierile şi diplomaţia reprezintă singura cale de a soluţiona criza legată de programul nuclear nord-coreean. „Dacă doar condamnăm şi ameninţăm, nu facem altceva decât să atragem duşmănia unor state asupra cărora vrem să ne exercităm influenţa”, a spus Lavrov, referindu-se la comentariile lui Trump.

Unele dintre cele mai aspre critici ale ministrului rus au mers, însă, către ceea ce Lavrov afirmă că ar fi o posibilă încălcare, de către SUA, a tratatului de referinţă privind controlul armelor, din 1987, care interzice rachete terestre ruseşti şi americane cu rază medie de acţiune. Un înalt oficial al administraţiei Trump a acuzat Rusia, la începutul anului, de încălcarea aceluiaşi pact – Tratatul privind Forţele Nucleare Intermadiare (INF) – ceea ce Moscova a negat.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!