„Suntem ca un sat izolat de restul lumii; singurul lucru care conteaza este cearta dintre primar si consiliul local” – Interviu cu Ioan-Mircea Pascu, Vicepresedinte al Parlamentului European

Interviul realizat de profesor universitar dr. Alina Bargaoanu a aparut pe site-ul ConvorbiriEuropene.ro

Q: Recent, la Malta, Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca, in pregatirea summit-ului din luna martie, in cadrul caruia Uniunea Europeana va marca 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, liderii europeni este posibil sa isi exprime un tip de angajament fata de o „Uniune cu viteze diferite”. Cum apreciati dumneavoastra aceasta afirmatie? Este una relevanta, una care sa ne dea de gandit, una care ar putea trece neobservata?

A: Afirmatia este cat se poate de importanta: implicatiile sunt ca statele din „centru” se vor separa de cele de la „periferie”, continuandu-si integrarea, in timp ce celelalte state vor aluneca usor spre o Uniune „buna pentru Orient”, cum suna eticheta pentru produsele franceze vandute in acele state in secolul al XIX-lea. Este similar cu situatia echipajului misiunii Apollo 13, care, ca sa supravietuiasca, s-a mutat in capsula de aterizare, restul rachetei fiind lasata de izbeliste… Politic, cel mai mare pericol il constituie ca „periferia” poate fi considerata drept „moneda de schimb” pentru statele din „centru”, in diverse aranjamente cu state din afara Uniunii, in special cu Rusia! Iar asta intr-un moment cand, datorita asteptatei apropieri americano-ruse, vest-europenii — pana de curand detinatorii „monopolului” cooperarii cu Rusia — se vad astfel impinsi pe pozitia a doua, fiind, logic vorbind, constransi sa faca diverse concesii mai mari rusilor, pentru a ramane in atentia acestora.

Q: Afirmatia Angelei Merkel a prilejuit o reactie ferma din partea socialistilor europeni care, prin vocea lui Gianni Pittella, au apreciat ca „Angela Merkel reinventeaza roata” si ca deja ne aflam intr-o Europa cu mai multe viteze, zona euro si Schengen-ul fiind intruchipari perfecte ale acestei realitati. Dat fiind ca Romania nu se afla nici in Schengen, nici in zona euro, cat de alarmati ar trebui sa fim de afirmatia cancelarului german, de patrunderea acestei idei in chiar mainstream-ul dezbaterii europene?

A: Nu cancelarul Merkel a fost primul lider european de talie care vorbeste despre o „Europa cu doua viteze”; cu doi-trei ani in urma, eu l-am auzit pe presedintele francez Francois Hollande — un socialist — vorbind despre exact acelasi lucru, asa ca… Iar faptul ca Romania si Bulgaria au un statut incomplet de membru al UE (din cauza Schengen si a MCV), poaterepet, poate — sa fie rezultatul informatiilor cum ca, spre deosebire de celelalte state fost socialiste, noi si bulgarii nu am fi primit OK-ul Moscovei pentru integrarea in NATO si UE; tocmai pentru ca eram „previzionati” sa ramanem in „sfera de influenta” a Moscovei… Ceea ce trebuie sa ne preocupe acum este daca statutul de membru al UE si al NATO este compatibil sau nu cu un „drept de supraveghere” (droit de regard) crescut al Rusiei… Eu am pus aceasta intrebare public, in Parlamentul European si, desigur, nu am primit niciun raspuns…

Q: Reactia socialistilor europeni la afirmatia Angelei Merkel avea in vedere mai degraba clivajul „Nord-Sud”, temerea ca politicile de austeritate promovate de cancelarul german au impartit Uniunea in „clubul luxos” al tarilor din Nord si „tarile mai putin bogate din Sudul European”. Credeti ca exista un clivaj similar intre Vestul si Estul Uniunii Europene?

A: Clivajul „Est” — „Vest” a existat dinaintea celui „Nord” — „Sud”, primul aparand dupa „big bang-ul” din 2004, cand 10 state din estul si centrul continentului au devenit membre ale UE, pe cand cel de-al doilea clivaj, „Nord” — “Sud” a aparut ca urmare a crizei din 2008, fiind conturat definitiv de politicile de austeritate impuse statelor din Sudul continentului. Astazi, ambele clivaje coexista, contribuind la tensiunile cu care este confruntata Uniunea.

Q: Legat de acest posibil clivaj Est-Vest in interiorul UE, liderul polonez Jarosaw Kaczyski a apreciat, recent, ca o reactie directa la afirmatia cancelarului german, ca „o Europa cu doua viteze ar insemna prabusirea Uniunii Europene, lichidarea ei in forma pe care o cunoastem”. Sunteti de acord aprecierea liderului polonez? Care sunt implicatiile Uniunii cu mai multe viteze pentru Europa Centrala si de Est?

A: Sunt de acord; cu precizarea ca, din cate imi dau seama, Polonia va fi asociata „centrului” Europei cu doua viteze, fiind scoasa din randul statelor „periferice”. Este rezultatul potentialului demografic si militar dublu comparativ cu al nostru, dar si al unui comportament pe masura in interiorul Uniunii, pentru care dl. Kaczyski, in pozitia ocupata anterior, este direct reponsabil… Polonia, spre deosebire de noi, s-a batut pentru interesele ei si a reusit sa si le faca recunoscute si respectate. Cu rezultatul ca, astazi, iata, este acceptata in clubul statelor care vor forma „cercul” interior al Uniunii. Noi, din interesele meschine si personale ale celui care a condus tara dupa aderare, nu am facut absolut nimic in acest sens, instructiunile primite de oficialii romani timp de 10 ani fiind sa„sprijinim consensul”, adica sa tacem din gura, sprijinind interesele celor mari din Uniune …

Q: Daca suntem de acord ca Uniunea inainteaza deja cu mai multe viteze, Schengen-ul si zona euro fiind cele mai convingatoare exemple, in ce viteza se situeaza Romania?

A: Cel mai probabil in ultima, intrucat nu facem niciun efort sa ne imbunatatim pozitia, sa incercam sa prindem „cercul” interior, evadand din cercul „exterior”… Scena politica interna este cea care ne domina toata atentia si eforturile, de parca ea ar fi cea care conteaza exclusiv… Suntem ca un sat izolat de zapada de restul lumii, pentru care singurul lucru care conteaza este cearta dintre primar si consiliul local. Restul, pentru ca nu se vede de zapada care ne inconjoara, pur si simplu nu exista! Ca strutul care, daca isi ingroapa capul in nisip, considera ca este la adapost.

Q: Care credeti ca va fi pozitia Romaniei pe acest subiect in cadrul summit-ului de la Roma din luna martie? Care ar trebui sa fie pozitia Romaniei pe acest subiect, al Europei cu mai multe viteze? Cat de mult va conta pozitionarea Romaniei — indiferent care va fi ea — in aceasta dezbatere europeana?

A: Nu stiu care va fi pozitia Romaniei la summit-ul de la Roma. Imi doresc sa fie una care sa combata ideea unei „Europe cu doua viteze”, aratand ca acest lucru va insemna sfarsitul UE, asa cum este ea astazi si, in paralel, sa depuna toate eforturile necesare pentru a ne salva, in ultima clipa, din „cercul exterior”, periferic, al Uniunii, intrand in cel „interior”… Mi-e teama, insa, ca se va dovedi prea tarziu, pentru ca am irosit, as spune cu o nepasare criminala, timpul pe care l-am avut la dispozitie… Sa nu uitam ca si Polonia a avut exact tot atat timp la dispozitie si ea a reusit sa treaca in liga superioara, in timp ce noi trebuie sa luptam sa evitam retrogradarea… Bineinteles, daca ne intereseaza!

Interviul realizat de profesor universitar dr. Alina Bargaoanu a aparut pe site-ul ConvorbiriEuropene.ro Q: Recent, la Malta, Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca, in pregatirea summit-ului din luna martie, in cadrul caruia Uniunea Europeana va marca 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, liderii europeni este posibil sa isi exprime un tip de angajament fata de o „Uniune cu viteze diferite”. Cum apreciati dumneavoastra aceasta afirmatie? Este una relevanta, una care sa ne dea de gandit, una care ar putea trece neobservata? A: Afirmatia este cat se poate de importanta: implicatiile sunt ca statele din „centru” se vor separa de cele de la „periferie”, continuandu-si integrarea, in timp ce celelalte state vor aluneca usor spre o Uniune „buna pentru Orient”, cum suna eticheta pentru produsele franceze vandute in acele state in secolul al XIX-lea. Este similar cu situatia echipajului misiunii Apollo 13, care, ca sa supravietuiasca, s-a mutat in capsula de aterizare, restul rachetei fiind lasata de izbeliste… Politic, cel mai mare pericol il constituie ca „periferia” poate fi considerata drept „moneda de schimb” pentru statele din „centru”, in diverse aranjamente cu state din afara Uniunii, in special cu Rusia! Iar asta intr-un moment cand, datorita asteptatei apropieri americano-ruse, vest-europenii — pana de curand detinatorii „monopolului” cooperarii cu Rusia — se vad astfel impinsi pe pozitia a doua, fiind, logic vorbind, constransi sa faca diverse concesii mai mari rusilor, pentru a ramane in atentia acestora. Q: Afirmatia Angelei Merkel a prilejuit o reactie ferma din partea socialistilor europeni care, prin vocea lui Gianni Pittella, au apreciat ca „Angela Merkel reinventeaza roata” si ca deja ne aflam intr-o Europa cu mai multe viteze, zona euro si Schengen-ul fiind intruchipari perfecte ale acestei realitati. Dat fiind ca Romania nu se afla nici in Schengen, nici in zona euro, cat de alarmati ar trebui sa fim de afirmatia cancelarului german, de patrunderea acestei idei in chiar mainstream-ul dezbaterii europene? A: Nu cancelarul Merkel a fost primul lider european de talie care vorbeste despre o „Europa cu doua viteze”; cu doi-trei ani in urma, eu l-am auzit pe presedintele francez Francois Hollande — un socialist — vorbind despre exact acelasi lucru, asa ca… Iar faptul ca Romania si Bulgaria au un statut incomplet de membru al UE (din cauza Schengen si a MCV), poate — repet, poate — sa fie rezultatul informatiilor cum ca, spre deosebire de celelalte state fost socialiste, noi si bulgarii nu am fi primit OK-ul Moscovei pentru integrarea in NATO si UE; tocmai pentru ca eram „previzionati” sa ramanem in „sfera de influenta” a Moscovei… Ceea ce trebuie sa ne preocupe acum este daca statutul de membru al UE si al NATO este compatibil sau nu cu un „drept de supraveghere” (droit de regard) crescut al Rusiei… Eu am pus aceasta intrebare public, in Parlamentul European si, desigur, nu am primit niciun raspuns… Q: Reactia socialistilor europeni la afirmatia Angelei Merkel avea in vedere mai degraba clivajul „Nord-Sud”, temerea ca politicile de austeritate promovate de cancelarul german au impartit Uniunea in „clubul luxos” al tarilor din…
Cititi mai departe articolul pe: „Suntem ca un sat izolat de restul lumii; singurul lucru care conteaza este cearta dintre primar si consiliul local” – Interviu cu Ioan-Mircea Pascu, Vicepresedinte al Parlamentului European

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

error: Content is protected !!